Крађа српске башине на Косову и Метохији

Има многих који мисле да историја није важна али управо су свакодневна политичка дешавања удар стварности који говори не само да су јако важна него и најважнија јер све политичке творевине нових времена, измишљене и новостворене нације стално покушавају да нађу неки корен у старини и да се тиме оправдају и потврде своје право.


Из сагледавања прошлости знамо да је било ком освајачу увек било потребно да оправда своје тежње некаквим историјским правом. Тако нпр. цела квазинаучна прича о досељавању Срба и уопште Словена на Балкан у 6 и 7 веку настала је због таквих тежњи Германа да продру што даље на исток. И све то се дешава и данас.

Богородица Хвостанска нажалост није први ни јединствени случај отимања, недавно су покушали да заузму цркву у селу Ракитница код Подујева, а недуго након тога је наша црква Живоносног источника у селу Винарце код Косовске Митровице проглашена за римокатоличку цркву под „бригом“ косовског Министарства културе. И наравно сви се још увек сећамо погрома и уништавања баштине у недавној прошлости.

Богородица Хвостанска добар је пример украдене баштине уништаване током толико векова тако да врло мало Срба данас уопште зна да је то била једна од 10 епархија Светог Саве, и какав је њен значај био у прошлости.

Погледајте емисију на каналу Огњило:

Поделите са пријатељима:
Scroll to Top