Генетика каже да смо староседеоци

У последње време сведоци смо нових студија наше генетске прошлости које говоре о све већем уделу староседеоца међу нашим прецима. Притисак јавности нарастао је довољно и сада се отворено говори оно за шта су људи који су до тих података дошли на друге начине оптуживани да су псеудонаучници, шарлатани и слично.

Наравно није све у овим вестима позитивно први проблем је што се погрешно тумачи шта је словенска а ша староседелачка генетика, што се резултати студија тумаче кроз погрешан историјски наратив, па се тако и посматрају погрешно. Етничке групације такође посматрају у данашњим оквирима па када се нека генетика пореди са српском генетиком за то се узима шири или ужи данашњи српски простор, а не изворни који обухвата цео Балкан. Трећи проблем је што је ово веома осетљива тема и просто је очигледно да је резултат ових студија политички компромис а не права наука.

Погледајте емисију на каналу Огњило:

Добили смо више питања у вези етнографске мапе накојој су на на ширем нашем простору означени само Срби. У питању је етнографска карта под називом „The distribution of the human race“, аутора Џејмса Рејнолдса из 1851. године, објављена у Лондону.

Линк ка верзији карте у пуној резолуцији:
https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~312678~90081904:The-distribution-of-the-human-race

 

Поделите са пријатељима:
Scroll to Top