Ловци на мамуте – дивови праисторије – преци Срба

Највиши људи на свету имају гене који се могу пратити до праисторијских ловаца на мамутe и наши су директни преци. Ова емисија ослања се на податке више научних студија а историчар Александар Митић ју је допунио сведочанствима о натпросечној висини и стаситости људи са ових простора током целе историје
Највиши у Европи али и међу највишим у свету су мушкарци из Динарских подручја који су престигли Данце и Белгијанце захваљујући приближавању квалитета исхране. Ранији подаци су давали предност северњацима али се и ту у озбиљним научним истраживањима говорило о мањем уносу протеина у исхрани па самим тим генетски потенцијал са ових простора можда још увек није достигнут у потпуности.

Студије на које се ослањамо у емисији:

Одмах да се разумемо ловци на мамуте, нису само наши преци, ово порекло имају и други народи Европе али махом су у питању припадници I хаплогрупе или њихови преци. Један од научника који се бавио великом студијом порекла највиших људи Европе Павел Грасгубер са Масарик универзитета каже да је  најстарији узорак који носи I2 хаплогрупу припадао човеку из Граветијен културе који је живео пре неких 33.000 година у јужној Европи. Ипак не бисмо сужавали ову причу само на I хаплогрупу ту су и родови који су се мешали са њима, и нећемо се ограничити само на генетику која ионако болује од хронично погрешних тумачења

Само ћемо да нагласимо да хаплогупе никако нису народи и ниједан народ није представљен само једном хаплогрупом, па је илузорно говорити о на пример викиншкој хаплогрупи итд. Хаплогрупе су родови и а родови су се мешали и груписали у племена па после и народе у далекој прошлости. Такво груписање код нас имамо у најстаријим седелачким културама које се после развијају у праве цивилизације управо на нашем простору, од Лепенског вира преко Старчевачке па до Винчанске цивилизације.

Понекад се појаве овакве научне студије оне нама дају потврде за све оно што смо увидели и кроз многа друга сазнања, нажалост званична наука је слепа за гледање шире слике која је тако очигледна. Подсетимо се и Мариа Алинеиа који је на лингвистичком плану понудио доказе о пореклу језика у палеолиту и који јасно истиче апсурдност званичне научне теорије о некаквој сеоби Словена са једног мањег подручја да би заузимали више од половине Европе, без икаквог објашњења о некаквој експанзији каква се никада није десила. 
Једино могуће објашњење овог огромног распрострањења је настанак на тим истим просторима у далекој прошлости, а кроз ову емисију смо мало осветлили један део тог периода. Наш основни циљ кроз овакве емисије и јесте отварање шире слике што већем броју људи да дође и да тиме кроз притисак здравог разума прекинемо владавину погрешног наратива и криве слике наше прошлости. Зато нам је важна и ваша помоћ.

Погледајте емисију на каналу Огњило:

Поделите са пријатељима:
Scroll to Top