Пра-календари, како је настао календар?

Да ли сте размишљали како су људи некад одређивали време током године и пратили промене? Да се рецимо сада нађемо у времену без икаквих модерних средстава како би покушали да сазнамо доба године?

У Србији постоји више локација које би се могле назвати праисторијским опсерваторијама. То су углавном кругови на тлу са одређеним оријентирима преко којих се види Сунце или неко друго небеско тело у одређено доба године. За наше далеке претке, који су то градили, најзначајнији и истовремено најлакши за уочавање су Сунчеви феномени, две равнодневице, пролећна и јесења, краткодневица и дугодневица. 

Поред Сунца, сасвим је сигурно да су пратили и друга небеска тела, месец, звезде и сазвежђа.

Ова емисија настала је на основу рада Марка Хубера из првог броја Огњила, броја посвећеног теми Календар, где је дат лични увид са неколико календарских локација у Србији. Лични увид много значи јер мали број људи зна за све календарске локације у Србији, а још мањи их је и обишао. У емисији има и нових сазнања која нису ушла у текст у Огњило број  1, али је прича у емисији ипак сажетије испричана него што је то могуће у Зборнику.

Погледајте емисију на каналу Огњило:

Локације описане у емисији:

Pra-kalendari Lepenski Vir

Лепенски Вир – излазак Сунца иза планине Трескавац на дугодневицу

Ватински кругови – најупечатљивија календарска локација код нас

Богово Гумно – најтајанственији астрономски кругови

Богова врата – није извесно да је ово календарска локација али ако јесте веома је занимљива

Поделите са пријатељима:
Scroll to Top