Клан Остоја – симбол огњила са крстом

Пише Марко Хубер

истраживач

Већ смо писали о мрамору (стећку) са приказом симбола огњила са варницом, истоветним са нашим логотипом, а сада смо пронашли још један врло сличан овог пута хералдички симбол.

Три верзије грба клана Остоја, све три са главним елементима – два огњила и крст/мач

Овај грб тумачи се на разне начине али суштински то су два огњила (оцила), касније погрешно тумачена и цртана као полумесеци, између којих је уместо наше варнице крст или у неким верзијама мач. Најранији запис грба клана Остоја датира од почетка 13. века и то је уствари цртеж на зиду цркве коју је подигао Миколај Остоја у месту Височице (Wysocice) код Кракова у јужној Пољској. Он је урезао овај грб у најједноставнијој варијанти у зид цркве.

Грб који је урезао Миколај Остоја почетком 13. века

Црква Светог Николе у Височици (јужна Пољска), у којој се налази цртеж грба Остоја

Порекло Остоја није јасно утврђено већ се реконструише из митова и предања, али сматра се да су сарматског порекла. Користили су реч „Остоја“ као ратни поклич (а ми се одмах сећамо изреке: „Бити кадар стићи и утећи и на страшном месту постајати“). За нас их везује поред симбола огњила који су користили, још један симбол а то је змај. И то се у предању везује за њихово порекло од ратничких племићких породица „Скита“ и Сармата“ који су живели од Молдавије до Подунавља.

А да то није случајно говори и чињеница да кад је основан опште познати средњовековни ред змаја чланови из клана Остоја су били војвода Стрибор Стриборић и његов син Стрибор од Бечкова .

Грб клана Остоја као чланова реда змаја

 

Грб урезан у камену у замку Бечков

Стрибор Стриборић

Змај Draco као нека врста барјака кога су носили Дачани у бој. Приказ за Трајановог стуба

Цртеж како би могао да изгледа средњовековни витез реда змаја из клана Остоја са грбовима на одећи и штиту

Клан Остоја је у ствари моћна група витезова средњовековне Европе, у клану је било више од једне породице и током времена се ширио. Клан је стекао велике поседе и моћ у Пољској држави и шире а главно седиште у време већ поменутих Стрибора, оца и сина, им је било утврђење Бечков у данашњој Словачкој, али је занимљиво да је у његовом поседу била и тврђава Бран у Трансилванији, која се обично (погрешно) везује за Влада III Дракула.

Надгробна плоча Стрибора од Бечкова и увећани детаљи: змај на рамену и грб на штиту

Током векова клан Остоја је имао огроман број истакнутих чланова, а постоји и данас, а имају и своју организацију и свој интернет сајт: ostoya.org

Поделите са пријатељима:
Scroll to Top