Винчанске фигуре
VIncanske figure - replike

Добродошли на страницу посвећену репликама праисторијских фигура! Милена Николић вешто израђује ове уникатне комаде, оживљавајући дух далеких времена.

Милена Николић

Керамичарка Милена Николић из Аранђеловца израђује реплике артефаката винчанске културе, са бројних неолитских локалитета у Србији. Примери су Бело брдо код Винче, Дреновац код Параћина, Дизаљка код Аранђеловца, Гомолава код Хртковаца, Потпорањ код Вршца итд.
Њене реплике фигурина и осталих предмета се могу наћи у сувенирницама Народног музеја Србије, музеја Лепенски Вир, музеја Војводине у Новом Саду, Народног музеја у Аранђеловцу, а оне су такође нашле место и у приватним збиркама и колекцијама љубитеља естетике праисторије у Србији и у свету.

Милена је добила и сертификат Министарства привреде у коме се потврђује да се њени ручно обликовани и ручно бојени украсни и употребни предмети од керамике, могу сматрати производима уметничког заната. Као такве њене рукотворине носе ознаку стилизоване отворене шаке.

Процес израде

Поступак израде ових реплика у потпуности опонаша начин рада праисторијског човека. Милена не користи савремену технологију, нити грнчарски точак, већ сваки комад ручно израђује на начин на који су то чинили Винчанци, тако да је сваки комад уникатан.

Фигура са Огњилима

Ова фантастична фигура за коју још немамо добро име продата је пре неколико година за 81.000 фунти. Порекло фигуре је непознато али се зна да је деценијама била у колекцији једне бечке галерије а  затим, од 1971. код једног нашег колекционара из Беча. Замолили смо Милену да нам направи реплику ове фигуре пошто је симболика на њој директно везана за наше симболе.

Ова фигура је такође у понуди, налази се у излогу под бројем 9. Заједно са нашим гледаоцима дошли смо до најбољег имена за њу – Огњенка или Огњен (пошто нисмо сигурни да ли је мушко или женско).

Наручивање

Фигуре можете наручити слањем мејла на knjige@ognjilo.com са описом фигуре коју желите, и потребним подацима за слање (име и презиме, комплетна адреса и телефон). Пошто се фигуре ручно израђују рачунајте на 10-15 дана до испоруке. Поред ових фигура које видите у нашем излогу можете поручити и друге опште познате, као и мање познате фигуре, али за детаље поруџбине биће потребни накнадни договори.

ИЗЛОГ

1. Просопоморфни поклопац ( 11×12cm ) 
8.000 дин

 Винчанска култура, раздобље неолита, око 5.000 – 4.500 година пре нове ере, пронађен на археолошком локалитету Винча – Бело брдо. Збирка Народног музеја у Београду.

 
2. Кличевачки идол ( 11×19 cm ) 
9.000 дин

Кличевачки идол, средње бронзано доба (16-18. век п.н.е.). Представља фигуру у карактеристичној ношњи са врло богато украшеним појасом, звонастом, декорисаном сукњом и пљоснатом капом. Пронађена је у урни, заједно са остацима покојника.

 


3. Посуда са просопоморфним
поклопцем ( 11×12cm ) 
8.500 дин

Амфора са просопоморфним поклопцем у облику животињске главе, раздобље неолита – млађег каменог доба, око 4.500 година пре нове ере, пронађена на дубини од 8 метара на археолошком локалитету Винча – Бело брдо у близини Београда.

 
4. Фигурина ( 11×17 cm ) 
8.000 дин

Винчанска култура, раздобље неолита, око 5.000  год п.н.е, археолошка збирка Народног музеја у Нишу.


5. Пехар ( 12×14 cm ) 
8.500 дин

Керамички пехар, раздобље неолита – млађег каменог доба, Винчанска култура, око 4.500 година пре нове ере, пронађен код Параћина у централној Србији. Збирка музеја у Јагодини.


6. Жртвеник ( 7×10 cm ) 
7.000 дин

Троноги жртвеник – Винчанска култура, локалитет Дизаљка. Народни музеј у Аранђеловцу.


7. Фигурина ( 2×18 cm ) 
8.000 дин

Антропоморфна фигурина од полиране црне печене глине, винчанска култура, раздобље неолита, око 4.500 година пре нове ере, пронађена на дубини од 2,5 метара на археолошком локалитету
Винча-Бело брдо код Београда.


8. Посуда ( 11×7 cm ) 
6.000 дин

Карактеристична винчанска полирана посуда са црвено пигментираним орнаментом.

 
9. Фигурина „Огњенка“ ( 9,5×14 cm ) 
8.000 дин

Винчанска фигурина са симболима налик на Огњила, порекло непознато, продата на аукцији 2021. године. Висина реплике 14 cm без постоља.


10. Просопоморфни поклопац ( 10×10 cm ) 
7.500 дин

Просопоморфни поклопац, теракота, 5.000 година пне, Бело брдо, локалитет Винча. Музеј града Београда.

Фигуре можете наручити слањем мејла на knjige@ognjilo.com са описом фигуре коју желите, и потребним подацима за слање (име и презиме, комплетна адреса и телефон). Пошто се фигуре ручно израђују рачунајте на 10-15 дана до испоруке. Поред ових фигура које видите у нашем излогу можете поручити и друге опште познате, као и мање познате фигуре, али за детаље поруџбине биће потребни накнадни договори.

Scroll to Top